Advertise Here

Books 4 U

Welcome

Welcome to PSC Malayalam Questions and Answers Site. This site is related with Kerala PSC Helper.Com You can get General Knowledge Questions in Malayalam from this site. You can Comment/inform me whether the information given here is wrong. I can check and Correct whether it is Wrong. Kuduthal Arivu Kuiduthal Markku that is the slogan of this site. Thanks for Your Visit

Translate

Archive

Days Old

Powered by Blogger.

01/01/2015

PSC Malayalam Questions and Answers - 166

PSC Malayalam Questions and Answers | Kerala PSC Malayalam Questions and Answers | KPSC Malayalam Questions and Answers | Malayalam GK Questions for PSC Exam | Malayalam Expected Questions for PSC Exam | Malayalam GK Questions for Kerala PSC Exam | Malayalam Expected Questions for Kerala PSC Exam | LDC Malayalam Questions | LGS Malayalam Questions | Last Grade Servent Malayalam Questions | Lower Division Clerk Malayalam Questions | PSC Last Grade Servent Malayalam Questions | PSC Lower Division Clerk Malayalam Questions | Kerala PSC Last Grade Servent Malayalam Questions | Kerala PSC Lower Division Clerk Malayalam Questions |
----------------
51. തിരഞ്ഞെടുപ്പ് കമ്മീഷൻ രൂപവത്കൃതമായത് എന്നാണ്?
Answer :- 1950 ജനുവരി 25


52. ജനുവരി 25 ഏത് ദിനമായാണ് ഇന്ത്യയിൽ ആചരിക്കുന്നത്?
Answer :-  National Voters Day

53. തിരഞ്ഞെടുപ്പ് കമ്മീഷന്റെ ആസ്ഥാനം ഏവിടെ?
Answer :- ന്യു ഡൽഹി

54. തിരഞ്ഞെടുപ്പ് കമ്മീഷന്റെ ആസ്ഥാനത്തിന്റെ പേര് എന്ത്?
Answer :- നിർവാചൻ സദൻ

55. ഇലക്ഷൻ കമ്മീഷനിൽ  എത്ര അംഗങ്ങളുണ്ട്‌?
Answer :- 3

56. ഇലക്ഷൻ കമ്മീഷന്റെ അംഗങ്ങൾ ആരൊക്കെ?
Answer :- 1 Chief Election Commissioner + 2 Election Commissioners

57. ഇലക്ഷൻ കമ്മീഷണർമാരുടെ കാലാവധി എത്ര ?
Answer :-  6 വർഷം അല്ലെങ്കിൽ 65 വയസ്സ് വരെ 

58. ഇലക്ഷൻ കമ്മീഷൻ ഒരു ഭരണഘടനാ സ്ഥാപനം ആണോ?
Answer :- അതെ 

59. ഇലക്ഷൻ കമ്മീഷനെക്കുറിച്ച് ഭരണഘടനയുടെ എത്രാമത്തെ അനുച്ഛെദത്തിൽ ആണ് പതിപാദിക്കുന്നത്?
Answer :-  324 

60. ആർക്ക് തുല്യമായ സ്ഥാനമാണ് ഇലക്ഷൻ കമ്മീഷൻ അംഗങ്ങൾക്ക് ഉള്ളത്?
Answer :- സുപ്രീം കോടതി ജഡ്ജി 

61. എങ്ങനെയാണ് ഇലക്ഷൻ കമ്മീഷൻ അംഗങ്ങളെ നീക്കാൻ കഴിയുക?
Answer :- പാർലമെന്റ് ഇമ്പീച്ച്മെന്റ് വഴി മാത്രം 


62. ഇലക്ഷൻ കമ്മീഷൻ ഏതൊക്കെ തിരഞ്ഞെടുപ്പുകൾ ആണ് നടത്തുക?
Answer :- President , Vice President, Lok Sabha, Rajya Sabha, Legislative Assemblies, Legislative Councils 

63. വോട്ടർ പട്ടിക തയാറാക്കുന്നത് ആരാണ്?
Answer :- തിരഞ്ഞെടുപ്പ് കമ്മീഷൻ 

64. പാർലമെന്റ് അംഗങ്ങളുടെയും നിയമസഭാംഗങ്ങളുടെയും അയോഗ്യത സംബന്ധിച്ച കാര്യങ്ങളിൽ President-നെ ഉപദേശിക്കുന്നത് ആരാണ്?
Answer :- തിരഞ്ഞെടുപ്പ് കമ്മീഷൻ

65. രാഷ്ട്രീയ പാർട്ടികൾക്കും സ്ഥാനാർഥികൾക്കും പെരുമാറ്റച്ചട്ടം ആവിഷ്കരിക്കുന്നത് ആരാണ്?
Answer :- തിരഞ്ഞെടുപ്പ് കമ്മീഷൻ

66. രാഷ്ട്രീയ പാർട്ടികൾക്ക് അംഗീകാരം നല്കുന്നത് ആരാണ്?
Answer :- തിരഞ്ഞെടുപ്പ് കമ്മീഷൻ

67. രാഷ്ട്രീയ പാർട്ടികൾക്ക് ചിഹ്നങ്ങൾ അനുവദിക്കുനത് ആരാണ്?
Answer :- തിരഞ്ഞെടുപ്പ് കമ്മീഷൻ

68. തിരഞ്ഞെടുപ്പ് ക്രമക്കേട് പരിശോധിക്കുക എന്നത് ആരുടെ ഉത്തരവാദിത്വമാണ് ?
Answer :- തിരഞ്ഞെടുപ്പ് കമ്മീഷൻ

69. തിരഞ്ഞെടുപ്പ് പ്രചാരണ ചിലവിന്റെ പരിധി നിശ്ചയിക്കുന്നത് ആരാണ്?
Answer :- തിരഞ്ഞെടുപ്പ് കമ്മീഷൻ

70. എന്നുമുതലാണ് തിരഞ്ഞെടുപ്പ് കമ്മീഷൻ അംഗങ്ങളുടെ എണ്ണം 3 ആയത്?
Answer :-1989 (1950 - 1989 വരെ 1 Chief Election Commissioner മാത്രമേ ഉണ്ടായിരുന്നുള്ളു. 1989-മുതൽ 2 Election Commissioner മാർ കൂടി നിയമിതരായി. 1990-93 കാലയളവിൽ ഒരംഗം മാത്രമാണ് ഉണ്ടായിരുന്നത്. 1993 മുതൽ വീണ്ടും മൂന്നംഗ കമ്മീഷൻ ആയി)
-------------------------
Email Newsletter
Join Over 2000+ Subscribers ! Get Our Latest Articles Delivered to Your email Inbox
When signing up you will initially receive a confirmation email requiring your approval to complete the Subscription.

No comments:

Post a Comment

Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible (Every day after 6 PM).
Important Note:
1. Please do not send Spam comments, it will be deleted immediately upon my review.
2. You can Comment me in Malayalam/English only.
3. Abuse Comments will be Deleted .
4. Avoid including website URLs in your comments.
Regards,
Kerala PSC Helper

Advertise Here